tisdag 19 januari 2016

Lisette med familj besöker Sakhumzi

Lisette, Mikael och Molly har för åttonde gången rest till Sydafrika/Kapstaden. En viktig del av resan är att besöka Amelia och alla på Sakhumzi. De gör ett fantastiskt jobb och förmedlar alltid hälsningar från oss i Sverige. Många har varit med och bidragit. Så ingen nämnd ingen glömd. NI alla är med och gör skillnad!!! Men eleverna på Öjersjö Brunn skola måste vi ändå nämna. De gör ett fantastiskt jobb och engagerar sig verkligen på ett väldigt fint sätt för sina vänner på andra sidan jorden! Nedan kan ni läsa några utdrag från texter som Lisette delat på Facebook, samt bilder. 




Om jag på något vis kan förklara känslan....jag är tagen av mötet idag. Jag gillar vad jag ser. Sakhumzi fungerar. Det är så sorgligt att barn ska behöva bli övergivna men Amelia fungerar som en trygg bas för alla dessa stora som små som vistas här. De är många men får det att fungera tack vare supporten från Sverige. Det är ett hårt liv och det är inte alltid enkelt. Alla påsar och allt vi kom med fick låsas in😞. Amelias tack till er alla är STORT och kärleksfullt.💕💕💕

Idag var det dags att åka ut till Mfuleni och träffa Mama Amelia och barnen igen. Det är en fantastisk STOR och underbar familj. Härliga, väluppfostrade barn. Det känns så bra att vi alla kan vara med och påverka deras livsförhållanden. Idag överlämnade vi inte bara det vi inhandlat utan vi kunde återigen överlämna ett femsiffrigt belopp till bl a skoluniformer och mat.Tack till er alla!

Tänker på Kayhla, tjej på 23 år på Sakhumzi. Ödmjuk och klok berättar hon för mig hur det är att bli övergiven som liten men att ha sina båda biologiska föräldrar i livet en bit bort. De har inte varit kapabla att ta hand om henne. Pappan har ny familj. Mamman tar nu hand om hennes, Kahlyas första barn. Amelia är min mamma, I Love her, she is my mum. Hon, K är på Sakhumzi men också på Ekukhanyeni och arbetar på förskolan. (Utan betalning) men detta är hennes liv. Så några av barnen på Sakhumzi har kända föräldrar.

Amelia är inte bara en oavlönad mamma åt ett hundratal föräldralösa barn. Hon driver även förskolan Ekukhanyeni. Stor arbetslöshet och kriminalitet i kåkstaden gör att många barn far illa. På Ekukhanyeni kan de vistas i trygghet. Föräldrarna betalar efter förmåga vilket innebär att verksamheten inte går ihop. Lions har byggt barackerna, föreningen Amelias vänner stöttar men det skulle behövas mer ekonomiskt stöd. Amelia sitter idag med en vattenräkning på R27000 som kommunen inte låter henne slippa betala. Förskolan Ekukhanyeni skulle behöva sponsorer för el och vatten.



Elever på Öjersjö Brunn har skickat med hälsningar till barnen på Sakhumzi,
vilket uppskattas väldigt mycket! 









Inga kommentarer: